9.1 Starten van een eigen onderneming

Is het verplicht om geregistreerd te staan bij de KvK?

Er bestaat veel onduidelijkheid omtrent het inschrijven in het handelsregister en de verplichting daartoe. Per 1 juli 2008 is iedereen die deelneemt aan het economisch verkeer én als doel heeft winst te maken, verplicht zich in te schrijven in het register. De KvK stelt de volgende criteria om te toetsen of je jezelf moet inschrijven.

– Je levert goederen en/of diensten;

– Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor (vaak een kostendekking);

– Je neemt deel aan het economisch verkeer.

Het niet inschrijven terwijl je wél ondernemer bent, is strafbaar en een economisch delict. Er bestaat wel een vuistregel dat je minstens 15 uur per week werkzaam moet zijn als zelfstandige. De KvK bepaalt echter of je wel of geen ondernemer bent. Dit mag je nooit zelf bepalen, neem hiervoor altijd contact op met de KvK. Voor sommige dienstverlenende beroepen, zoals kappers en pedicures, is deze 15 uur namelijk niet vanzelfsprekend een eis voor de KvK.

Je mag je 8 dagen voor en 8 dagen na de start van je onderneming inschrijven. Je ontvangt dan direct een btw-nummer, waarmee je aangifte omzetbelasting moet doen. Dit gebeurt veelal per kwartaal.

Deel dit bericht:

Meer hulp nodig?

Stuur ons een e-mail via ons contactformulier. Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord van ons terug. Wij zijn ook op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar op 010 - 47 37 084